Ympäristöystävällisempää muotia —Miten Forumin vaateliikkeissä kiinnitetään huomiota kestävään kehitykseen?

Angela Nurmi

Brittiläinen MacArthurin säätiö julkaisi vuonna 2017 raportin, jonka mukaan maailmanlaajuisesti jopa 73 prosenttia valmistetuista vaatteista päätyy kaatopaikalle tai poltettaviksi. Säätiö keskittyy edistämään kulutustuotteiden pysymistä käytössä mahdollisimman kestävällä tavalla. Pikamuoti on kestävän kehityksen kannalta suuri ongelma ja vaateala on yksi maailman saastuttavimmista.

Kauppakeskus Forumin Gina Tricot -vaatekaupassa myymäläpäällikkönä työskentelevän Lotta Kauppisen mukaan kiinnostusta ympäristöystävällisisesti valmistetuista tuotteista on asiakkaiden keskuudessa jo jonkin verran. Bik Bokissa kyselyitä on myymäläpäällikkö Miina Pirnesin mukaan päivittäin.

–Kiinnostus on koko ajan kasvussa. Kaikki asiakkaat eivät ole kovin valveutuneita näistä asioista, mutta kyselyitä on koko ajan enemmän, Kauppinen sanoo.

Parempaa tulevaisuutta muodille

Gina Tricot tukee kestävää kehitystä monien yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Yksi näistä on The Good Project, joka käsittelee kestävää kehitystä ja ympäristötyötä Gina Tricotilla. Projekti kiinnittää huomiota muun muassa yritysten sosiaaliseen vastuuseen, kestävään kehitykseen sekä laadunvalvontaan.

Gina Tricot kiinnittää huomiota myös esimerkiksi vesistöihin vaikuttaviin tekijöihin, kemikaalien vastuulliseen käyttöön sekä aarniometsien ja muiden uhanalaisten metsien suojeluun. Näihin asioihin liittyen se on mukana erilaisissa hankkeissa ja kampanjoissa, kuten Sweden Textile Water Iniative ja CanopyStyle -kampanja.

Norjassa perustettu naistenvaateliike Bik Bok kertoo nettisivuillaan The Better Fashion Future -aloitteesta, jossa on tarkoitus harjoittaa kestävämpää pikamuotia. Bik Bok valmistaa tällä hetkellä joitain tuotteita Polylana-kuidusta sekä kierrätetystä polyesteristä. Polylana on sekoitus kierrätettyä ja uutta polyesteriä. Kierrätetty polyesteri on valmistettu kierrätysmuovipulloista sekä vaateteollisuuden ylijäämästä.

Norjalaisen vaateliikkeen Cubuksen valikoimasta voi löytää joitain tuotteita, jotka kantavat Joutsenmerkkiä. Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki. Merkki asettaa kriteerejä tuotteiden koko elinkaarelle ja sen tavoitteena on vähentää ympäristöjalanjälkeä mahdollisimman paljon. Tuotteisiin lukeutuu Basic-tuotteita, villa-alusvaatteita, farkkuja ja koko vauvamallisto.

Moni yrityksistä kuuluu Better Cotton Iniativeen eli yritysten ja kansalaisjärjestöjen perustamaan valvontajärjestelmään, jonka tarkoituksena on edistää viljelijöiden siirtymistä kestävämpään puuvillatuotantoon ja samalla parantaa puuvillatuottajien toimeentuloa.

Osa vaatteista on voitu valmistaa myös luomupuuvillasta. Kaikki vaateliikkeiden vaatteista ei kuitenkaan ole valmistettu luomupuuvillaa käyttäen, vaan ympäristöystävällisesti valmistetut vaatteet ovat usein merkittyjä.

–Usein hintalapun yhteyteen on kiinnitetty erillinen lappu ja joskus tuotteet voivat sijaita vaatekaupassa myös oman kyltin alla, Pirnes kertoo.

Muovikassin tilalle kestokassi

Muovikassisopimuksen taustalla on EU-direktiivi, jonka tarkoituksena on vähentää muovijätteen syntymistä ja merten roskaantumista. Mikäli asetetut tavoitteet toteutuvat, vuoden 2025 loppuun mennessä muovikasseja kulutettaisiin enintään 40 kappaletta henkeä kohden vuodessa. Vaatekaupoissa tarjotaan enää harvoin muovikasseja ja niistä veloitetaan usein kahdenkymmenen sentin hinta.

Maksullisuudesta huolimatta muovikasseja ostetaan edelleen. Pirnesin arvioiden mukaan määrä on kuitenkin laskenut puoleen. Muovikassien korvikkeeksi vaatekaupoissa saatetaan tarjota kestokasseja, joita on helppo käyttää yhä uudelleen ja uudelleen. Kestokassien hinnat ovat muutaman euron luokkaa.

–Joka toinen asiakas ostaa muovikassin. Kierrätysmateriaaleista valmistetut kestokassimme ovat myös suosittuja, ne myydään välillä loppuun, Pirnes toteaa.

Uusi elämä vanhoille vaatteille

Miesten ja naisten vaatteita tarjoava Carlings kuuluu yhdessä Cubuksen ja Bik Bokin kanssa Norjalaiseen tekstiiliyritys Varner-Gruppeniin. Varnerin kestävän kehityksen edistämistä ja ympäristön rasitusta pienentäviin toimiin kuuluu muun muassa ylijäämätuotteiden vähentäminen.

Ylijääneet tuotteet lahjoitetaan Pelastusarmeijalle. Yhteistyö pätee kaikkiin Varneriin kuuluviin brändeihin kaikissa maissa.

Forumin vaatekaupoista ainakin Cubukselta ja Bik Bokilta voi löytää kierrätyslaatikon, jonne asiakkaat saavat tuoda vanhoja vaatteitaan. Vaatteiden kunnolle ei ole rajoituksia. Hyväkuntoiset vaatteet lahjoitetaan suoraan Pelastusarmeijalle, kuluneita tai huonokuntoisia voidaan käyttää vaikkapa tyynyn täytteenä ja osa saatetaan hyödyntää energian tuotannossa.

Kauppisen mukaan Gina Tricotilla kierrätyslaatikoita on ollut käytössä ainoastaan Ruotsissa, jossa kierrätetyistä vaatteista on tehty myös oma vaatemallisto.

Bik Bokin kierrätyslaatikkoon tuodaan noin kaksi pussia vaatteita viikossa. Kierrätettyjen vaatteiden vähäisyys voi Pirnesin mukaan johtua asiakkaiden halusta jälleenmyydä vaatteet.

–Uskon, että asiakkaat mielummin jälleenmyyvät vanhat vaatteet kuin tuovat ne kierrätyslaatikkoon. Moni myy vanhoja vaatteita kirpputoreilla.

 

Lähteet: Gina TricotCubus, VarnerA New Textiles Economy: Redesigning Fashion’s Future

 

Jätä kommentti